Naar Vorige WeekWeek 8

 

Maandag 26 juni

Busje in de kouDe volgende dag vindt het bollebusje 't wel een beetje een koude nacht geweest en komt met een grote rookpluim en heel veel gepruttel met moeite uit de slaap....hmmm lastig met zomerdiesel in de tank in de sneeuw overnachten ..nou ja hij deetut gelukkig....nu naar Flåm....eerst tijdens ons ontbijt de kuddes toeristen geobserveerd compleet met de inmiddels alom bekende -japanners-met-kamera-ga Flåmbaneneven voor de trein-staan-jasooja-klik.....maar goed voor dit spektakel toch maar even twee retourtjes gekocht (we wilden een stuk terug gaan lopen maar de prijs bleef hetzelfde) 50 piek pp.voor een ritje van 2x 45 min..ach.....peanuts heh this is Norway....Goed wij in de trein .....toet toet.... een wagon vol met camera-ready toeristen nou het veel te moderne treintje pruttelde de berg op terwijl de omroep juffrouw het voorbij schuivende decor becommentarieerde in 3 talen en de conducteur in 3delig kostuum een stempeltje op de dure kaartjes zetten (GETVER wij willen er eentje die het kaartje Kudde ....Dóórbóórd!!! met een knippie!) Tijdens het beroemde "on your right side and on your left side" bewogen de video-kamera-duitsers zich braaf van de ene naar de andere kant van de trein (stom want ze gaan straks dezelfde weg weer terug..maar goed...)
Bij een Waterval stopt het ding , moet de hele kudde eruit om in 1min20 een foto te maken van het geheel en er wordt een lied bij gedraaid AAAAAARGHHH (bijpassend volgens de legende van een juffrouw-geest die de argeloze mannelijke passagiers mee de bergen inlokt met haar gezang...DUH) Dan gaat de rit weer"On your left side" verder...Ik kan het niet laten en maak een foto van de van de kudde toeristen die zich enmasse aan een kant van de trein bevindt hehehe...)
Wij waren blij dat we een deel van de route te voet konden afleggen terug ...veel mooier , rustiger (4 fietsers en 1 lokale juffrouw die een geit wegbracht, in 3 uur tijd) en een prachtig zicht op een Waterval bij Flåmminstens net zo mooie waterval! Dan het laatste stukkie toch maar met het treintje terug....
Gauw een rondje lachen door het souvenirshopje ter grootte van een uit de kluiten gewassen buurtsupermarkt en dan weer verder...Weer door de 11 km tunnel terug en dan richting Vos. Aan de E16 overnacht

Dinsdag 27 juni


Verder weer langs het Hardangerfjord richting Bergen over de 7 In Bergen maar op een camping gaan staan (de speciaal-voor-campers plek op de haven was errug vol en nog duurder ook (110 Nok voor een hutje-mutje plekje op een niet zo fraai gelegen parking, na al die weken van rustige campings en vrijstaan...nee laatmaar!)
Om een uurtje of 6 kopen we een "Bergencard" waarmee je 24 uur met het openbaar vervoer mag en korting krijgt op De grote en de kleine Trollallerlei dingen, heel handig en niet duur! We pakken een bus en gaan de stad in.
Eerst gaan we met de "Fløibanen" omhoog de Fløienberg op vanaf de 320 m hoge berg heb je een mooi uitzicht over de stad, we nemen nog even een koffie met gebak in het leuk ouderwets aandoende fløienfolke restaurant. (En vereeuwigen Dibbes even bij PRECIES dezelfde troll die ook bij het Geirangerfjord staat!) Terug lopen we Bergen bij Avondnaar beneden en komen zo in het oude stadsdeel terecht. Erg sfeervol! Oude huizen en piepkleine kris-kras straatjes heel leuk om doorheen te lopen! Een mooie avondwandeling,!! We lopen nog even langs de haven voor een prachtig anondzonnetje en pakken dan de bus terug om om 24 uur op de camping terug te zijn.
Volgens de boekjes regent het hier gemiddeld 3x zoveel dagen per jaar als in NL, het record van Noorwegen ... die nacht regent het dan ook flink!

Woensdag 28 juni

We lijken mazzel te hebben want het is opgehouden met regenen, We pakken de bus weer en gaan eens op de vismarkt kijken, de "gewone, echte" vismarkt leek al voorbij maar er stonden nog wel een aantal kraampjes, wel waren die wat meer gericht op het internationale publiek en er lagen een aantal fotogenieke "griezels" bij, en …walvis…
We laten ons verleiden tot het kopen van een stukje, blijkt niet zo'n slimme zet want waarschijnlijk had het al een poosje op de kraam gelegen, en wij hebben er nog een aantal uren mee in de rugzak gelopen dus toen we het 's avonds wilden Bergen Haven ondergaande zon bakken rook het nogal "vreemd" eigenlijk zoals vlees ruikt wat al een pietsie bedorven is…een klein hapje toonde aan dat de smaak ook erg "eng" misschien hoorde dat wel zo maar we vonden het toch niet zo'n fijn idee, dus het hele zakie maar weggekieperd.
Omdat alle boekingskantoren van de overtochten hier ook zitten proberen we te reserveren voor "Egersund-Hanstholm" maar helaas al vol alleen nog voor zondagavond laat, OEI! Dat redden we niet, want er moet vanaf dinsdag toch wel weer gewerkt worden. Maar even door naar de Colorline waar een (alweer) erg vriendelijke mevrouw ons gelukkig nog (nét!) aan kaartjes voor de Kristiansand-Hirtshals nachtboot van vrijdagavond kan helpen. Tja we waren een beetje vergeten dat inmiddels het hoogseizoen zo langzamerhand begonnen is…
Oud Bergen huisjes's Middags gaan we naar "Oud Bergen" een soort van openluchtmuseum waar een heel stadsdeel is opgebouwd uit oude houten huizen uit verschillende tijden, er is nog net een rondleiding en we brengen een bezoekje aan een aantal, Leuk om eens binnen te kijken, en te zien hoe compact alles in die tijd was.
Vlak voor het aflopen van onze BergenCard pakken we de bus terug naar de camping. Tegen 20:00 vertrekken we maar door de regen van de nacht ervoor is de ondergrond blubberig geworden en er moeten een paar "duwers" aan te pas komen om eraf te komen. Meteen kwam het "verhuissyndroom" naar boven: we hebben nl ooit met een afgeladen huur-verhuis-vrachtwagen tot aan de assen in de blubber gezeten (ook door de regen) en daar moest een takelwagen aan te Paarse Luchtpas komen :-(
We volgen de niet zo heel boeiende E39 zuidwaarts en na een paar pontjes overnachten we aan het haventje bij de oversteek Ansvagen-Mortvika, het is dan al wel weer half 2!

Donderdag 29 juni

Preikestolen Dan de tocht verder richting Stavanger, Sandnes en via de pont naar Oarnes slaan we af richting Lysefjord waar we de "Preikestolen" bewandelen en bekijken. Wel wat toeristisch druk maar zeker de moeite waard!. Wel gaaf een overhangende rotsplateau die 640 meter hoog boven het fjord uitsteekt...geen hekjes en dan plat op je buik Rotskleuren Preikestolenliggend over het randje gluren......brrrrr wel weer een mooi gezicht over het fjord waar je dan een dikke cruiseboot als een miniatuurtje voorbij ziet friemelen we lezen dat ze dit plateau ook gebruiken voor "basejumping" ..griezels!....We genieten nog een hele tijd van het uitzicht.Uitzicht Preikestolen
2 uur lopen heen en 1 1/2 terug een deels pittig tochtje over rotsblokken enzo...Dibbes doet alsof ie een berggeit is en huppelt vrolijk de hele afstand om ons heen. Terug in het busje blijkt ie toch wel een beetje moe te zijn :-)
Dan het weggetje (en pontje...we zullen ze zo 's tellen....) weer terug en nu moeten we echt on the way home....zucht.....

Vrijdag 30 juni

We rijden niet meer verder via de E39 maar nemen tot slot toch nog de wat rustigere 45 en draaien bij Evje de 9 op richting Kristiansand . Aldaar de tickets opgehaald op de ferryterminal en verderop op een klein jachthaventje haventje het eten gekookt en rustig gewacht tot het tijd was naar de boot te gaan. Tja tijd om met pijn in het hart afscheid te nemen van het "rondje Noorwegen".
Colorline At nightDe "Colorline" vertrekt om 01:00 precies, zo'n schip is toch een heel circus, bar's, resto's, winkel, gokkasten en zelfs een
Bar met band, wji drinken een Aquavitje bij de band (om te proeven..hmm lekker we nemen een flesje mee naar huis.
Dan duiken we de "kooi" in en douchen even heerlijk (zonder tijdsdruk van een muntje...hmmmm) dan de bedjes in voor een gehorig hazeslaapje want op 6 uur moeten we er weer uit wel beetje kort nachtje.


Zaterdag 1 juli
Om 6:30 rijden we de boot af Denemarken in om het laatste stuk naar huis te pruttelen, het is meteen een stuk drukker en gehaaster op de weg, na een 2 uurtjes rijden breekt het korte slaapje op en doen we een vervroegd middagdutje op een parkeerplaats.

Dan verder kilometervreten naar huis, met een nu al licht gevoel van weemoed dat dit het einde is van een onvergetelijke reis, naar een schitterend land waar we absoluut aan verkocht zijn!!!

   

Naar Vorige Week