Naar Volgende \weekNaar Vorige WeekWeek 5

 

Maandag 5 juni

We zijn te laat uit bed om met de boottocht mee te kunnen, maar gelukkig zijn er voor de middag voldoende mensen om nog een keer te gaan, voor 100 NOK krijgen we een erg leuk tochtje van twee uur rond een deel van het eiland in een zeewaardig notendoppie, een ouder baasje (van het plaatselijke café,mét zeebenen) verteld (in een soort van steenkoolduits) het e.e.a over de vogels, de soorten en hun broedgedrag, erg leuk en leerzaam, hij weet alle vogelnamen in het duits/engels én nederlands! ("Aawlsggolwers, Jaan wen Ggent").
De terugweg was tegen de golven in en die spetterden behoorlijk over het kajuitje heen! klots klots nog nét geen kots
Terug aan de wal nog even een lekker warm chocolademelkje gedronken in het cafétje (waarvan onze gids ook eigenaar is) een leuk kleinschalig geheel!
Ondergaande Zon RundeWe bedenken ons dat we de goede tijd van het jaar hebben gekozen, lekker rustig en het weer zit ons ook lekker mee.
Die middag nog een keertje op de fiets naar het haventje om nog 6 koolvissen te verschalken, die zijn voor morgen op de bbq.
Een magnifieke ondergaande zon om 12 uur 'snachts maakt deze dag weer geweldig af….!!

 

Dinsdag 6 juni

Tijd om weer verder te gaan dus zijn we richting Molde gereden daar een camping genomen ivm ongesteldheden in tweevoud...nou ja strakke timing ......Wel weer een mooi plekkie aan het water met magnifiek uitzicht over een hele bergketen aan de overkant vh fjord, het weer is inmiddels alweer 2 dagen prima en we hadden weer zo'n bloedje mooie zonsondergang met rozigge sneeuwtoppen enzo Geweldig!
Ik heb -alweer- gevist en wat instrukties gehad van een nederlander die in Molde was gaan wonen na 30 jaar noorwegen-ZonsOpkomstvakanties. Tot 3 uur gevist ('snachts..het blijft toch bijna licht....Lies was alvast gaan slapen) en hele dikke kabeljauwen gevangen. Mijn vader had me zo eens moeten zien :-)
Daarna Lies even wakker gemaakt voor een net zo mooie zonsOPgang, waarbij de roze bergtoppen in oranje overgaan….prachtig!

Woensdag 7 juni

Lekker niets gedaan en in het zonnetje aan het fjord gezeten, heerlijk weertje!!
'smiddags nog even op de fietsjes met Dibbes in het mandje naar de stad gefietst, oef heuvelig!! Dat zijn we niet gewend….Dib heeft wel veel bekijks het is ook eigenlijk geen gezicht: een cocker spaniel van 17 kilo op een mountainbike in een tuttig mandje :-)

Donderdag 8 juni

Vandaag weer verder richting Trondheim gereden 'smiddags pas begonnen met rijden....
Een klein ommetje via de "Atlandhavsvei", die was niet zo spectacalair als het foldermateriaal liet zien, maar mooi is het overal dus heel erg vinden we het niet.
Omdat we tot laat doorijden is het lekker rustig op de weg met mooie luchten EN leuke medeweggebruikers.....Een overstekende vos, die ons nakeek maar niet op de foto wilde en verderop liep een dassen familie in de berm aan het water ..helaas is het dan net te donker om ze op de foto te zetten maar wel errug leuk al die "wilde" dieren in het wild!!!!!! (hebbuh ze thuis niet....)
Het is alweer 2 uur geweest en nog een roze/oranje lucht aan de horizon als we besluiten maar eens te gaan slapen…het went maar niet!!!! we zitten dan een paar km voor Trondheim en slapen op een p-plaats (geen idillisch plekje, een groot "raststatte"-achtig ding maar wel wc voor de tamponnies enzo.....)

Huizen TrondheimVrijdag 9 juni

Goed, na de "gezellige-veel-te grote-parking-" overnachting een dagje Trondheim gedaan In leuk cafeetje gezeten lekker broodje+vissoepje gehad en wat toeristische dingen zoals een oud houten visserswijkje en de kathedraal bezocht de Nigarosdromen (ja echt waar ...LOL) het was mooi weer dus nog lekker wat rondgeslenterd en gezeten en zo....wel weer even wennen zo'n drukke stad (plm een kwart van Zwolle maar toch...) daarna het bollebusje weer opgehaald bij het ziekenhuis (goedkoop parkeren en vlak bij de stad LOL) en verder gereden .Paalhuizen
We wilden nu even op gaan schieten om bij de Lofoten te komen...iedereen die we spraken onderweg was errug enthousiast erover dus...on our way!!
Onderweg de 1e nacht gewoon weer een p-plaatsje aan een meertje en woest stromende rivier.(tja wat heet gewoon…..!!!)

Zaterdag 10 juni

Verder "zoeven" we over de E6 noor het noorden.Verderop op de route (Bij Namskogan) was een "Zoo" met volgens de aankondiging "Een familie park met een grote verzameling "Noord-Noorse dieren" nou dat leek ons wel leuk een eland en een beer enzo...dus maar ff uit de auto...entree 30 piek ...ach het is vakantie heh....Nou waarschijnlijk is "Wissel" op de veluwe groter, maar wel even een leuke onderbreking van de rit....er stonden hekken met bordjes erop in de trend van "hier zit een zus-of-zo beest in" nou sommige waren ondergedoken andere deden een middag dutje en de wat grote dieren (elanden enzo hadden een dermate grote weide dat we de verrekijker nodig hadden....wel beter voor de dieren op zich..)
Verder wel leuk om te zien dat hele gezinnen zich hier dus prima vermaken!!!
Er was nog was kleinschalig doe-het-zelf entertainment aanwezig zoals een "bobbaanmet sleetjes" en een grote vijver met trol en bootjes/kano's en waterfietsen...verder allerlei plekken om met paps en mams te bbq-en etc.....Eigenlijk heel verfrissend om te zien dat daar geen drie-keer-over-de-kop achtbanen en andere adrenaline attracties nodig zijn om de kids te vermaken......!!!

Goed na twee uurtje waren we weer "on the road"
Net voorbij Mo I Rana overnachten bij een "grotten-p-plaats" het weer is grauw maar er valt geen druppie , wel ligt er nog een "plakje" sneeuw waardoor dibbes meteen weer één van z'n "ik_word_helemaal_ gek_en _ik_ren_ren_ren" aanvallen krijgt…leip beest!

Zondag 11 juni

Ingang GrotVandaag gaan we een grot bezoeken! Er is keuze uit een "toeristische verlichtte grot-met wandelpaden" en een heuze "avontuurlijke tour met helm/overall/hoofdlamp" ...nou die keus was dus gauw gemaakt: we waren de enige twee die ochtend (lekker joh dat voorseizoen!!) en zijn dus ipv 2 bijna 3 uur lang met een gids op stap geweest erg spannend in de grot klauteren over rotsblokken, stukjes ijs en kruippassages naar "streepjes daglicht" een slokje drinken uit een ondergrondse rivier en in een "hal" op een rots blok zitten , lampje uit , en dan in het volledige donker (je ziet niet of je je ogen dicht of open hebt..echt .NIETS) luisteren naar het druppende water en de stilte...heel bijzonder....Zeker de moeite waard!!

Poolcirkel OmgevingGoed, daarna weer en route de E6 op richting Poolcirkel (66o33" NB) daar aangekomen even aan het "toeristische spektakel" (restaurant/souvenir shop e.d) meegedaan en daar een "rendierragout" gegeten best lekker...detail:op de noorse en franse kaart stond walvis op het menu..op de duitse en engelse niet daar heette het "arctisch menu "of zo vreemd .....zou greenpeace geen noors kunnen PoolCirkellezen???
Ahwel met onze buikjes weer arctisch vol rijden we door het hele kale met flink sneeuw bedekte en boomloze landschap (op 512 meter boven zeenivo!!!!!) errug mooi wel weer omlaag waar het onder de 400 meter opeens weer groen bebost wordt en de kabbelende riviertjes plotseling weer voorbijstromen...heel raar in een paar minuten zoveel verschillende landschappen.…..Wat een land is dit toch!! We komen elke keer weer oh's en ah's te kort!!
Nog ever een detour langs het mooie groene "Junkerdalen " en dan verder.

 

Elangd winterjasVerderop op de *********.pas zien we voor de 2e keer rendieren in het wild! Dit keer waren ze dicht genoeg bij om ze te fotograferen, enkele waren in winterjasjes en anderen waren al wat Eland Zomerjasbruiner, toch leuk want je verwacht het niet zo dicht langs de weg!

Bij Bodø parkeren we 't Bbtje op de parking onder de brug van de "Saltstraumen"
De grootste "maalstroom" van europa..bij eb en vloed perst zich daar 400 miljoen kuup water door een doorgang van 150 m breed dat geeft een enorme draaikolk precies onder een brug heel maf gezicht een soort reuzen gootsteenputje....eigenlijk een hele hoop draaikolken die steeds ontstaan en weer weggaan, een fascinerend gezicht!
De vissen waren ook van slag die sprongen met z'n allen boven het water uit (splet splet splet) en de meeuwen hebben daar dus luilekkerland......(vissers ook, maar wij waren net te laat...)
Overnacht op de parkeerplaats onder de brug, naast een aantal andere campers.

 

Naar Volgende \weekNaar Vorige Week