Naar Volgende \weekNaar Vorige WeekWeek 6 Nog een Ondergaande zon

Maandag 12 juni


Verder het laatste stukje Bodø naar de boot…helaas had de juffrouw van het vvv verkeerd op tijdtabel gekeken, het is immers 2e pinksterdag dus….de boot die wij wilde nemen in het begin van de middag die ging niet de volgende om 21:00 pas nou ja het weer was enorm druilerig dus niet erg uitnodigend om de stad in te gaan.
Het werd eigenlijk wel weer eens tijd voor een douche dus we hadden gedacht om naar het zwembad te gaan , daar even de zwemmen en te douchen maar helaas….ook dicht met "pinse" , hmmm toch maar even naar de 1e de beste stadscamping gereden en gevraagd of we -in afwachting van de boot- wellicht even van de douches gebruik konden maken?? ……"sure no problem"..en ook dat was weer erg aardig!
Zo konden we dus fris en fruitig de boot op.
De veerpont zou er .4 uur over doen en de voorspellingen waren niet erg opbeurend……zelfs de reisgids had het over de zeeziekmakende overtocht en een vissende duitser bij de saltstraumen wist ook te melden dattie de "Fische gefutterd" had en dat zijn "Frau nimmer mehr damit geht!!" oeps.....nou goed toch maar doen en maar zien waar het schip strand..(uhh woordkeuze?)

Aan boord mag Dibbes wel mee maar dan moeten we in de "entree" blijven zitten ..nou geen punt, we hadden onze "knip-en-plak-kaartjesmaak-foldervoorraad" meegenomen en zouden de tijd nuttig besteden.
Aankomst LofotenHet eerste uurtje aan boord viel best mee eigenlijk, we waren lekker bezig totdat de boot toch wel ietsjes meer begon te deinen en de eerste bleekneusjes langs ons richting toilet liepen……hmm de Pølse (worstjes)en hamburger lucht die uit het buffet kwam werd ook ineens iets minder aangenaam…..Lies begon van"goh zeg wat zie jij wit ineens" en ik maar volhouden .."neeee hoor valt best mee" maar na tien minutjes werd het rare gevoel in de maag wel een beetje erg naar en mijn huidskleur scheen ook een ongezonde teint te hebben, dus dan maar even de jas aan en aan dek in de frisse lucht… aan de reling staan en naar de horizon kijken …Pffieuw dat hielp!! Lies was inmiddels even naar de WC geweest en dat ging ook maar net goed, dus daar stonden we dan aan dek te koukleumen, met een bibberende-pootjes-Dibbes die ook niet echt zeebenen leek te hebben…
Na een uurtje van vóórnaarachter-van-li-hinks-naar-re-hechts te hebben gezwierd ging het allemaal wel weer. En hebben we nog 2 van de alom aanwezige kotszakken tot ansichtkaart bevorderd en vol geschreven :-)
Toch sneu om dan te zien dat ook grote kerels van vrachtwagen chauffeurs het akelig te kwaad kunnen hebben!!! Je zal voor je werk regelmatig zo'n overtochtje moeten doen.
Het uitzicht op de Lofoten vanaf de boot was ronduit magnifiek…alsof ze een handjevol Alpen over hadden en die maar daar in zee hebben gegooid, prachtige witte bergtoppen zomaar uit het water….!
Zo duurde het geheel maar 3 ½ uur en bereikte we om 0:30 uur Moskenes. Aankomst in het vissershaventje van Moskenes in zichtMoskenes Geurige stokvismet schilderachtige bootjes en hutten op poten in het water ..en.....MET vislucht..jawel! ze maken daar "stokvis": dat is kabeljauw die met een touwtje aan de staarten met z'n tweeën over stokken te drogen worden gehangen vanaf januari in de droge vrieslucht.....behoorlijk geurig!!!
Op het eiland even 2 dames met rugzak naar een camping gebracht en zelf op de haven naast 2 "aquarium"-hymers gestaan voor de nacht.

Dinsdag 13 juni

Hmm regen vandaag dus:.. tijd voor een museumpje....Dus op weg naar Å het laatst over de weg bereikbare plaatsje op de Lofoten (én de laatste letter van het Noorse alfabet) blijkt het hele dorpje een openluchtmuseum....dus toch de regenjasjes maar aan!!Hutten en Stokvis
Leuk allemaal historische visserijdingen die dus gewoon overal liggen uitgestald en nix glas ervoor of vastgemaakt maar alles zo los te bevoelen en ...alweer..ruiken. Verder was er nog een oude bakkerij en smid enzo allemaal met een verhelderende video erbij die het spul in aktie laat zien (tv staat ook los op een plankie ergens) en......een levertraankokerij, wie dat vroeger heeft gehad voor "de vitamientjes" gaat hier bijna over z'n nek!!! er staat een hele teil vol met dat spul (nooitgeweten dat kabeljauwen zulke grote levers hebben bah!) en flesjes om te proeven.....nou dit keer hoefde ik niet te proeven en Lies ook niet ! De lucht ervan riep al méééér dan genoeg herrinneringen op!!! BLUH!! Na nog een bezoekje aan het "hoe wordt stokvis gemaakt-museum" vertrekken we voor een ritje over het eiland.
Geweldig mooi landschap weer..(tja, hoe kan het ook anders !!)
Het woord diefstal hoort hier nog niet tot de dagelijkse gang van zaken want fietsen gaan niet op slot (hebben ze er niet eens op), auto's ook niet en de wijdverbreidde mobieltjes zitten gewoon op het dashboard..overal staan ook de deuren en garages open. We bedenken dat het wel heel erg lekker moet zijn om in zo'n omgeving te wonen!

We vinden allebei dat we het niet kunnen maken om een zo klein eiland met zo veel kampeermogelijkheden in het wild te gaan staan dus zoeken we een plekje op camping "Fredvang" aan de Atlantische oceaan, met een heus wit zandstrandje. (ja ze hebben daar ALLES op het eiland: witte strandjes , kabbelende beekjes, heldere meertjes ,steile bergen, sneeuw, fjorden met hele grote vissen (waarover later meer...) het is dus maar goed dat ze hier op dezelfde hoogte als Alaska en Groenland liggen , zij het met een vleugje warme golfstroom , anders was het hier een 2e costadelsol met toeristenfabrieken en zo, maar het is hier niet zo heel warm en regenen doet het ook nogal eens EN onverwachts....komt zo opzetten, maar kan ook zo weer ophouden....gelukkig maar misschien.
Een prima lokatie om de Middernachtszon te kunnen zien maar helaas is het te bewolkt.

Woensdag 14 juni

Vandaag maar weereens een was en nix-doe dag, erg regenachtig.
's Middags zowaar nog een stukje over het eiland gefietst (joepie nu hebben we de fietsjes al 2x gebruikt!)

Donderdag 15 juni

Vandaag weer verder: 2 lifsters meegenomen die naar het dorpje Eggum aan de noordkant wilden, ze daar ff heengereden, en daar bleek een prachtplek aan de zee bij een rune waar je legaal mocht wild-camperen, er hing een brievenbus (!!) waar je vrijwillig 5 piek per nacht in mocht gooien (soort tol)...toch maar gedaan, altijd nog leuker en goedkoper dan een camping..Regenboog vanuit ruine
Af en toe trok de lucht dicht en vielen er hevige buien uit, onmiddelijk gevolgd door de zon die het gevecht weer won..dat leverde een magnifieke regenboog op.

Vrijdag 16 juni

Lekker een dagje blijven staan en een uurtje of 6 gewandeld langs de rotsen/scheren kust . Weer geen middernachtszon helaas ,maar wel prachtig uitzicht over zee en droog weer.

Zaterdag 17 juni

Dan weer verder over de E10 via Henningsvær een mooi plaatsje met oude gebouwen en haventje, het was berekoud en het regende dus we zijn er snel en kort doorheen gelopen, verder richting Svolvær waar we even over 2 grote campings zijn gelopen, mwaah die stonden ons eigenlijk niet zo aan, veeel te groot dus maar even doorijden nog en vinden even voorbij Solvær een piepklein kampinkje op een schiereilandje aan het fjord (hammerstad camping)

Zondag 18 juni

Graragebox bekOp de camping met erg aardige eigenaars de volgende dag een bootje gehuurd om op het fjord te vissen (Els dus Lies niet die heeft de dagboeken bijgewerkt, de eigenaresse van de camping ging mee , gezellie 2 dames in een motorboot vissen op het fjord...LOL Binnen no-time hadden we dus een teil vol grote!! kabeljauwen , geen kunst aan hoor ...hengeltje uitgooien , beetje op en neer wiebelen met het nep-visje-met-enge-haken en HAP daar hangt weer zo'n dikkert met een bek als een garagebox aan de lijn!! Maar goed ze moeten ook gevilt en daar komen toch hele flinke ingewanden uit.....de meeuwen voeren er zo'n beetje oorlog om. Wel weer wat geleerd van deze mevrouw. Terug op de wal nog even fileerles van de "husband" en zo stond ik daar op een plankie filets te snijden (pas op voor je vingers) uit visjes van plm een halve meter voor ze in de pan gingen moesten ze door midden ze pasten niet!
Nog even leuk gekletst en ons werd aangeraden vooral een keer walvisbiefstuk te proberen moet erg lekker zijn volgens de campingeigenaresse, misschien doen we dat nog als we geen vega-dagje hebben en greenpeace niet kijkt.
We mochten nog een stukje stokvis proeven...hoe eet je dat ? gewoon klappie met de hamer om er een stukje af te krijgen en dan hap-kauw-kauw en een biertje erbij...hmmm Lies vond het niet wat, Dibbes vond het nog lekkerder als een pensstaafje (!) en ik vond hetwel te eten maar heb toch liever een bakkie chips......
Maar goed na alle visavonturen moeten we toch zo langzamerhand weer
eens terug richting zuiden (bah ik wil niet !!!)

Naar Vorige WeekNaar Volgende \week